Card 1c Card 1d Card 1h Card 1s Card 2c Card 2d Card 2h Card 2s Card 3c Card 3d Card 3h Card 3s Card 4c Card 4d Card 4h Card 4s Card 5c Card 5d Card 5h Card 5s Card 6c Card 6d Card 6h Card 6s Card 7c Card 7d Card 7h Card 7s Card 8c Card 8d Card 8h Card 8s Card 9c Card 9d Card 9h Card 9s Card 10c Card 10d Card 10h Card 10s Card 11c Card 11d Card 11h Card 11s Card 12c Card 12d Card 12h Card 12s Card 13c Card 13d Card 13h Card 13s
Grattis! Du vann!
Spelresultat
Tid:232:324
Poäng:12312
Tidsbonus:1234
Totalpoäng:3424
Din statistik
Högsta poäng:3432Datum:YYYY-MM-DD
Vunna omgångar:32Genomsnittspoäng:321232
Spelade omgångar:62Genomsnittspoäng:321233
Andel vunna:23%
Gilla oss på Facebook!
 

Spela igen
Din statistik
Välj poäng
 Inga poäng
 Standard utan tidtagning
Standard med tidtagning
 Las Vegas poäng
En färg
 Två färger
 Fyra färger
Grundläggande statistik
Spelade omgångar:
Vunna omgångar:
Andel vunna:
Flest vinster i följd:
Flest förluster i följd:
Aktuell följd:
Poängstatistik
Högsta poäng:
Datum:
Genomsnittlig poäng per vunnen omgång:
Övergripande genomsnittspoäng:
Tid och förflyttningar
Total tid spelad (sekunder):
Genomsnittlig tid per vunnen omgång:
Totalt antal förflyttningar:
Genomsnittliga förflyttningar per vunnen omgång:
Genomsnittliga förflyttningar per timme i vunna omgångar:
Återställ
 
Stäng
Information

Gilla oss på Facebook! Du kan alltid ställa en fråga här.

 

Viktiga kortkommandon

Växla till helskärm:F11 (de flesta webbläsare)
Ångra drag:Ctrl+Z
Ge igen:F2
Stäng dialogruta:Esc

Om Spindelharpan kortspel

Ursprunget till namnet är inte riktigt fastställt. Mest troligt så fick Spindelharpan sitt namn från de åtta ben som en spindel har, vilket motsvarar de åtta basrutorna som måste fyllas med kort för att lösa spelet. Till skillnad från andra populära patiensspel, så spelas Spindelharpan med två kortlekar (det innebär 104 kort). I de enklare versionerna, då har korten endast en färg (det enklaste) eller två färger (medelsvårighetsgraden). Spelet gjorde sitt första uppträdande i Windows 3.x år 1991 men det blev mer populärt, tack vare distributionen med Windows XP. På grund av sin högre svårighetsgrad så växte Spindelharpan i popularitet och i början av 2000-talet fick det statusen som det mest populära patiensspelet som spelades på Windows-datorer.

Hur spelar man?

Som i alla andra patiensspel är målet att sortera blandade kort efter siffra och färg. Till skillnad från andra patiensspel så placeras inte korten direkt i basrutan. Istället manipulerar spelaren positionen av korten i de tio tablåerna. När en tablå innehåller en stapel av kort med samma färg, i nummerföljd och med kung i botten och ess på toppen, då tas denna stapel bort och placeras i en basruta.

För att uppnå detta så kan spelaren flytta kort mellan tablåerna. Endast ett kort kan placeras på ett annat kort med en siffra högre, oavsett färg eller så kan det placeras i en tom tablå. Däremot, för att flytta en hel stapel med kort så måste alla de korten ha samma färg. Det är enbart kort som är vända uppåt som kan flyttas. När ett kort som är vänt neråt blir avtäckt, så ska det vändas. Dessutom när inga fler förflyttningar är tillgängliga, då måste spelaren ge fler kort från kortleken. När spelaren tar nya kort från leken, då måste tio kort delas ut, ett kort till varje tablå. Kort kan inte delas ut från kortleken om tablån är tom. I allmänhet, så är det ganska enkelt att spela med en färg, att spela med två färger är relativt svårt och att spela med fyra färger är väldigt svårt.

Det finns enbart ett sätt att få poäng i Spindelharpan online (liknande Microsoft Spindelharpan), oavsett om spelaren spelar en färg, två färger eller ett parti med fyra färger. Alla dessa spellägen börjar med 500 poäng. Varje förflyttning (inklusive ångra) subtraherar en poäng. Men å andra sidan, samlar man ihop en hel färg belönas spelaren med 100 poäng.

Här är två strategitips för nybörjare. Först, försök att vända upp så många kort som möjligt i början av omgången. Att ha fler kort vända uppåt ger dig en bättre överblick av vad du har att jobba med, och det ger dig fler val gällande din strategi. För det andra, när du spelar med mer än en färg, försök att inte låsa dina tablåer för mycket med växlande färger. Att sortera högar kan ibland vara viktigare än att vända kort som för tillfället är nedåtvända. Endast med erfarenhet kan du lära dig en bra balans mellan dessa två strategier.

Stäng

Stäng